6
syys
2016

Vapaa liikkuvuus on osa toimivia sisämarkkinoita

Briteissä asuu 30 000 suomalaista. Nyt selvitetään, mitä Brexit tarkoittaa heidän kannaltaan. Vastaavasti selvitetään, mitkä oikeudet briteillä on EU-alueella. Brittejä on tähän mennessä muuttanut EU-maihin kaksi miljoonaa.

EU:n pitää olla ihmisten unioni. Ihmisten on voitava liikkua vapaasti unionin alueella. Sisämarkkinat eivät ole vapaat, jos vain tavarat liikkuvat, mutta ihmiset eivät, Anneli Jäättenmäki kirjoittaa.

EU:n tuoman vapaan liikkuvuuden turvin moni suomalainen on asettautunut asumaan Britteihin ja moni brittiläinen on asettautunut asumaan muualle Eurooppaan. Britannian EU-eron myötä joudutaan pohtimaan, kuinka on jatkossa.

Juuri kansalaisten vapaa liikkuvuus on ollut yksi EU:n tärkeimmistä saavutuksista. Nyt Britannia haluaisi poimia EU:n sisämarkkinoilta vain vapaan myynnin, mutta rajoittaa ihmisten vapaata työskentelyä ja opiskelua.

EU:n pitää olla ihmisten unioni. Ihmisten on voitava liikkua vapaasti unionin alueella. Sisämarkkinat eivät ole vapaat, jos vain tavarat liikkuvat, mutta ihmiset eivät. Tätä periaatetta soisi EU:n sisämarkkinoille pyrkivien kumppaneiden kunnioittavan.

Maahanmuuttovastaisuus on kasvussa Britanniassa ja yksi syy Britannian EU-eroon. Toinen keskeinen syy on talous. Ihmiset pelkäävät työpaikkojensa puolesta ja halpatyövoiman polkevan heidän palkkojaan, sekä maahanmuuton lisäävän harmaata taloutta.

Briteissä maahanmuuttajia on syytetty muun muassa sosiaalitukien hyödyntämisestä. Tosiasiallisesti EU-maista saapuneet maahanmuuttajat ovat hyödyntäneet vähemmän sosiaalitukia kuin britit itse. Lisäksi maahanmuutto on kasvattanut Britannian valtiontaloutta ja verokertymää.

Britanniaan tuleva maahanmuuttaja on tyypillisesti nuori, yliopistosta valmistunut ihminen, joka työskentelee esimerkiksi tekniikan tai talouden alalla. Pelot eivät pidä aina paikkaansa ja ennakkoluulot kohtaavat harvoin tosimaailman kanssa.

Brexit ravistelee unionin perusrakenteita. Tässä vaiheessa voimme kuitenkin vain arvailla, miten vapaan liikkuvuuden kanssa käy. Vasta pitkien eroneuvotteluiden jälkeen selviää, minkälaiset oikeudet EU-kansalaisilla on asua Britanniassa.

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin varapuhemies

Kirjoitus on julkaistu Akavalainen verkkolehdessä 6.9.2016