6
loka
2015

Valvonnan uskottavuus katosi savuna ilmaan

Tällä viikolla Euroopan parlamentti kokoontuu Strasbourgissa. Keskiviikkoaamuna me suomalaiset europarlamentaarikot pidämme aamukokouksen komissaari Kataisen kanssa, kuten jokaisena keskiviikkoaamuna Strasbourgin täysistuntojen aikaan. Näin on tehty Suomen EU-jäsenyyden alusta alkaen.
Yhteistyö suomalaisten kesken toimii, vaikka emme aina olekaan samaa mieltä. Pienen maan edustajien on pystyttävä yhteistyöhön.

Poliittisesti mielenkiintoista kuluvalla viikolla on Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Ranskan presidentin François Hollanden yhteisesiintyminen täysistunnossa. Saksan yhdistymistä tuli juuri kuluneeksi tasavuosia. Yhdentymisen myönteiset puolet on hyvä muistaa päivittäisessä kuohunnassa.

Merkittävin keskustelu tulee varmasti koskemaan Volkswagen-skandaalia. Yhtiön vähäpäästöisinä myymien dieselautojen päästömittauksia on manipuloitu huijausohjelmistolla. Yhtiö on pettänyt miljoonien ihmisten luottamuksen.

Volkswagenin huijauksen mittakaava on räikeä. Huijausohjelman avulla saatiin laboratoriotesteissä mallikkaita lukuja, kun todellisuudessa typpipäästöjä on tullut tien päällä jopa nelikymmenkertaisesti.

Peukaloituja autoja on myyty myös meille suomalaisille, Trafin mukaan kymmeniätuhansia. Volkswagenin lisäksi muidenkin automerkkien moottoreissa on huijausohjelmistoja.

On käynyt selväksi, että Volkswagenin huijauksen paljastuminen oli vasta jäävuoren huippu. Volkswagen ei ole ainoa huijausohjelmistoja käyttänyt yritys. Ongelmia on ilmennyt myös kodinkoneiden energiatestauksessa.

Päästöjen vaikutukset terveydellemme eivät ole pelkkää pelottelua ja sanahelinää. Typpipäästöt pilaavat hengittämäämme ilmaa ja terveyttämme salakavalasti. Typpipäästöjen tiedetään aiheuttavan ainakin syöpää ja astmaa.

Autonvalmistajien ohella syyttävä sormi osoittaa kohti puutteellista valvontaa. Mittausten ongelmia on katsottu Euroopassa läpi sormien, vaikka tulosten manipulointi on ollut kiellettyä vuosikausia.

Euroopan komissio ja kansalliset viranomaiset ovat tienneet tai ainakin epäilleet, että testien tulokset eivät vastaa todellisia päästöjä. Parlamentti on useaan otteeseen vaatinut todellisten päästöjen mittaamista. Käytännössä mitään ei ole tapahtunut.

Huijausohjelmien kyky tunnistaa laboratorio-oloissa suoritettavat päästömittaukset oli komission tiedossa jo vuonna 2013. Huijausohjelmat kiellettiin vieläkin aikaisemmin, jo vuonna 2007. Komission tiedossa oli myös, että testien vieminen oikeisiin olosuhteisiin pienentäisi vilpin mahdollisuutta. Tätä ei kuitenkaan tehty.

Euroopan talousveturin Saksan silmäterä, autoteollisuus, on vedättänyt eurooppalaisia. Nyt me kaikki maksamme laskun. Tilanne tuo mieleen talouskriisin ja Kreikan. Köyhien kreikkalaisten riepottelu tuntuu kohtuuttomalta, kun sitä vertaa Saksan ja koko eurooppalaisen autoteollisuuden saamaan erityiskohteluun.

Volkswagenin toiminta on räikeydessään ja suunnitelmallisuudessaan erittäin törkeää. Yhtiötä vastaan tullaan käymään oikeutta vielä pitkään. Huijaus ei kannattanut.

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin varapuhemies

Kirjoitus on julkaistu Ilkassa 6.10.2015