1
kesä
2015

Uusiutuvan energian mahdollisuudet Suomessa ja EU:ssa – Voimmeko parantaa energiaomavaraisuutta suomalaisella osaamisella? Avauspuheenvuoro 1.6.2015 seminaariin Helsingissä

Arvoisat seminaarivieraat, hyvät alustajat,

 

vallankumous on raju sana. Maailmanhistoria on täynnä kumouksia, joissa valta ja omistussuhteet ovat vaihtuneet väkivaltaisesti ja tuhoisin seurauksin. Kumous on syönyt lapsensa ja idealismi on vaihtunut katkeruuteen. Kaikki ei mene aina kuten on suunniteltu. Murroskohdissa harva asia menee niin.

Tästä huolimatta tarvitsemme vallankumouksen. Fossiilisten polttoaineiden aika alkaa olla ohi.

Fossiiliset energialähteet ovat palvelleet meitä hyvin. Niiden ansiosta miljardeja ihmisiä on voitu ravita ja vapauttaa ruumiillisen raadannan ikeestä. Hiilen ja öljyn sisältämän energian valjastaminen ihmisen käyttöön on mahdollistanut kaiken nykyteknologian, sairaanhoidon ja tieteen, avaruusalukset ja ydinvoiman.

Historiankirjoittajat tulevat katsomaan fossiilisten polttoaineiden aikakauden olleen äärimmäisen intensiivinen ajanjakso ihmiskunnan kehityksessä. Ilmastokriisissä olemme oman menestyksemme uhreja.

Fossiiliset polttoaineet ovat olleet kuin luottokortti, jonka maksuaika on kolme sataa vuotta ja luottoraja tähän saakka rajaton. Nyt on tullut takaisinmaksun aika. Pankki ei enää kuuntele selityksiä.

Kyse on pelkistetyimmillään siitä, että aurinko on tehnyt fossiilisin energialähteisiin varastoidun talletuksen, jonka lainaamisesta ihminen maksaa ilmastonmuutoksen kautta korkoa. Korkolaskun pienentäminen on kaikin puolin kannatettava asia.

Kun koko yhteiskunta on rakennettu suhteellisen halvan fossiilisen energian käytön varaan, rakenteita ei voi, eikä kannata tuhota yht’äkkiä. Siirtymän pitää olla mahdollisimman ripeä, mutta hallittu.

Uusiutuviin ja kestäviin energiantuotantomuotoihin siirtyminen ei tietenkään tapahdu yhdessä yössä ja itsestään. Emme tule vain heräämään eräänä aamuna ja huomaamaan, että kivihiilen käyttö on lopetettu, palava kivi ei enää pala, liuskekaasu on haihtunut ja ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on laskenut teollistumista edeltävälle tasolle.

Suomen miljardien eurojen tuontienergialaskun pienentäminen on erittäin järkevää. Laskua ei pienennetä taikatempuilla, eikä yhdellä yksittäisellä toimenpiteellä. Käyttöön on otettava kaikki käytettävissä olevat keinot: pitää keksiä ja kehittää, nuukailla ja ohjata.

Kuulemme kohta toimitusjohtaja Mika Anttosen, professori Armi Temmeksen ja professori Ilmo Kukkosen ajatuksia siitä, miten energiaomavaraisuuttamme voitaisiin parantaa suomalaisella osaamisella.

Toivotan kaikille oikein hyvää seminaaria ja vilkasta keskustelua!