28
kesä
2016

Tunteet kuumenivat parlamentissa

Parlamentti järjesti tänään ylimääräisen täysistunnon Britannian EU:sta eroamisen vuoksi. Istunto oli tunteikas.

Jäsenmaita edustavan neuvoston edustaja, Hollannin puolustusministeri Jeanine Hennis-Plasschaert, peräänkuulutti yhteistyöhenkeä ja kehotti laittamaan jäitä hattuun, jos tunteet kuumenevat liikaa.

Ministerin viisaasta ohjeesta huolimatta komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker pillastui heti oman puheensa aluksi ja tivasi miksi EU-skeptiset brittimepit ovat paikalla täysistunnossa, vaikka äänestivät brexitin puolesta. Myöhemmin Britannian itsenäisyyspuolueen Nigel Farage uhosi tyylilleen uskollisena koko EU:n tuhoa.

Keskustelussa väläyteltiin myös Pohjois-Irlannin ja Irlannin yhdistymistä sekä Skotlannin itsenäistymistä, jotta ne pysyisivät osana EU:ta.

EU:n kannattajat harmittelivat Britannian eroa, mutta olivat yksimielisiä siitä, että kansanäänestyksen tulosta ja kansan tahtoa on kunnioitettava. He toivoivat pikaista ja siistiä eroa yhteiskunnan ja talouden vakauden turvaamiseksi.

Silmiin pistävää oli, ettei EU-eron kannattajilla ollut suunnitelmaa eikä tiekarttaa tulevaisuuden varalle. Puheet olivat hyvin ympäripyöreitä.

Se on kuitenkin varmaa, että maantieteelle emme tässäkään tapauksessa mitään voi. Britannia on osa Eurooppaa, vaikkei olekaan tulevaisuudessa enää EU:n jäsen. Yhteistyön on jatkuttava tiiviin kumppanuuden hengessä.

Vahva EU on tärkeä tekijä Britannian vakauden ja turvallisuuden kannalta. Sen tietävät brexitin kannattajatkin. Historia osoittaa, että epävakaudet manner-Euroopassa heijastuvat myös Britanniaan.

Samasta syystä EU:ta tarvitaan manner-Euroopassa. Kansalaisten luottamuksen palauttaminen unioniin edellyttää vakautta ja turvallisuutta. Rauhan ja unionin jatkuvuuden vuoksi meidän on keskityttävä talouskasvun edellytysten parantamiseen, työpaikkojen luomiseen sekä maahanmuuton ja yhteisten rajojen hallintaan.

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin varapuhemies