12
helmi
2014

Rikkinäiset sukkahousut

Jokaisella naisella on kokemuksia rikkinäisistä sukkahousuista. Olen minäkin tuskaillut sukkahousujeni kanssa monta kertaa.

Muutama vuosi sitten tuli tv-ohjelma, jossa kerrottiin erään tehtaan sukkahousuista, jotka aluksi olivat erittäin kestäviä.

Kun valmistaja tajusi, että myyntiä ei tule tarpeeksi, jos nainen tarvitsee vain yhdet sukkahousut, se alkoi valmistaa huonompilaatuisia tuotteita.

Sukkahousut tulivat mieleen, kun sain juuri eräältä aktiiviselta kansalaiselta sähköpostia, jossa hän paheksui kodinkoneiden ja elektronisten laitteiden valmistajien tapaa heikentää tuotteiden kestävyyttä tahallaan.

”Tuotteet kestävät hädin tuskin tavanomaista käyttöä edes takuuajan loppuun saakka. Tällainen toiminta sotii räikeästi kuluttajia vastaan, mutta on samalla tuhoisa tapa haaskata luonnonvaroja”, hän kirjoitti ja toivoi, että epäkohtaan puututtaisiin.

Toivomus on aiheellinen. Kuluttajien etuja on puolustettava entistä paremmin.

Tuotteiden suunniteltu vanhentaminen on kuluttajien huijausta. Ihmiset ovat kyllästyneitä tuotteiden tahalliseen heikentämiseen.

Suunniteltuun vanhentamiseen on puututtava eurooppalaisella lainsäädännöllä. Se on jo nytkin mahdollista.

Kulutustavaroiden kauppaa ja niihin liittyviä takuita säädellään EU-direktiivillä. Se takaa vähimmäisoikeudet tilanteissa, joissa kuluttajille myydään tuotteita, joiden laatu ja ominaisuudet eivät ole sellaisia kuin vastaavanlaisilla tavaroilla tavanomaisesti on.

Nämä ovat tietysti usein tulkintakysymyksiä eikä kuluttaja voi aina olla varma, että ratkaisu tehdään hänen edukseen.

Kuluttajien oikeuksiin kuuluu myös oikeus korjauttaa tai vaihtaa virheellinen tuote sekä tietyissä tilanteissa oikeus saada korvaus tai hinnanalennus kahden vuoden kuluessa luovutushetkestä.

Jäsenmailla on mahdollisuus sisällyttää kansalliseen lainsäädäntöönsä tiukempia säännöksiä esimerkiksi pidemmistä takuiden voimassaoloajoista.

Yritysten voidaan katsoa rikkovan kilpailun vääristymistä koskevaa lainsäädäntöä, jos ne tekevät keskenään tuotteiden elinkaarta lyhentäviä sopimuksia.

Kuluttajien huijaaminen ei ole maailmalla kovinkaan harvinaista. On mahdotonta tehdä järkeviä ostoksia, jos saatavilla on vain huonoja vaihtoehtoja.

Ja kun nettikauppa yleistyy, voi olla, että myös ongelmat yleistyvät. Vikasuuntaan mennään jos tulevaisuuden kulutusyhteiskunnassa kuluttaja ei olekaan kuningas vaan huijauksen kohde.

Anneli Jäätteenmäki

Kirjoitus on julkaistu uusisuomi.fi- ja iltalehti-sivustoilla 12.2.2014