8
maalis
2013

Kahvinkeittäjistä vallankäyttäjiksi

Tänään on kansainvälinen naisten päivä. Tänään tasa-arvo on suuressa arvossa. Iloitkaamme siitä.

Täällä Brysselissä, Euroopan unionin ytimessä tasa-arvo ei ainakaan huippukokousten yhteydessä näy kaikelle kansalle. Perhekuvissa poseeraavat miehet tummissa puvuissaan.

Brysselin työhuoneeni seinällä minulla on mietelause, joka kuvaa naisena olemista seuraavasti: ”On vaikea olla nainen – täytyy ajatella kuin mies, käyttäytyä kuin hieno nainen, näyttää nuorelta tytöltä, tehdä töitä kuin hevonen ja syödä kuin varpunen.”

Ei niin pientä pilaa, ettei totta toinen puoli. Mutta älkäämme valittako kohtaloamme. Naisena oleminen on enimmäkseen mukavaa yhteistyötä miesten kanssa. Miehistähän on paljon iloa!

Euroopan parlamentti vaati ennen joulua hyväksytyssä päätöslauselmassaan, että kaikki EU:n jäsenvaltiot esittävät seuraavaan komissioon sekä mies- että naisehdokasta. Komission puheenjohtajalla olisi aito mahdollisuus koota tasa-arvoinen Euroopan komissio.

On mielenkiintoista nähdä eurovaalien jälkeen, näkyykö tasa-arvo todella myös komission valinnassa. Suomi on yksi harvoista jäsenmaista, joilla naiskomissaaria ei ole vielä ollut.

Tasa-arvokeskustelua käyvät usein vain naiset keskenään. Miehet kuuntelevat sivusta. Kaksilahkeiset uskaltautuvat liian harvoin tilaisuuksiin, joissa keskustellaan tasa-arvosta.

Tasa-arvo on naisten ja miesten yhteinen asia. Kukapa isä ei haluaisi tyttärensä menestyvän työelämässä. Äidit haluavat pojistaan hyviä isiä ja aviomiehiä. Tasa-arvo koskettaa meitä kaikkia.

Mutta miten saisimme kaikki mukaan yhteisiin talkoisiin?

Asioista pitää opetella keskustelemaan rakentavasti, toisiamme syyttelemättä. Miehiä ei pidä osoitella sormella. Päinvastoin – heidät pitää saada vakuuttuneiksi tasa-arvon tärkeydestä. Se onnistuu vain hyvillä argumenteilla.

Vietimme naistenpäivää Euroopan parlamentissa jo naistenpäivän aaton aattona. Järjestin meppikollegoideni kanssa puoluerajat ylittävän tilaisuuden tasa-arvosta EU:n instituutioissa. Tilaisuuden pääpuhuja oli komission varapuheenjohtaja, talouskomissaari Olli Rehn.

Olli ei puhunut tilaisuudessa ainoastaan talouskomissaarina ja poliittisena johtajana, vaan myös miehenä. Miehelle annettiin puheenvuoro, ja hän käytti sen mielellään, vaikka onkin kiireinen talouskomissaari.

Mies siis tulee tasa-arvopöydän ääreen, kun kutsutaan. Mutta liian usein jätetään kutsumatta.

Naisten ja miesten välisen tasa-arvon pitää olla normaali tapa toimia. Se ei ole erillinen elämän ja politiikan osa-alue, vaan tasa-arvo on otettava huomioon kaikessa.

Tasa-arvon edistäminen ei saa jäädä puheiden tasolle. Jokainen voi edistää tasa-arvoa omilla teoillaan.

Eurovaalit käydään ensi vuonna. Ne ovat jälleen myös tasa-arvon testi. Ehdokkaiksi pitää saada yhtälailla naisia ja miehiä elämän eri osa-alueilta eri puolilta Suomea.

Kahvinkeittäjiä emme ole, puuronkeittäjiksi emme halua tyytyä, olkaamme siis tasa-arvoisia. Hyvää naistenpäivää sekä miehille että naisille!

Anneli Jäätteenmäki
europarlamentaarikko