21
huhti
2016

Inspiraation puute estää teknologisen kehittymisen

Tänään tulleen tiedon mukaan autovalmistaja Mitsubishi on sormeillut 600 000 autonsa kulutuslukemia pienemmäksi. Japanin viranomaiset tutkivat asiaa.

Lehtitietojen mukaan Volkswagen on puolestaan päässyt alustavaan sopuun Yhdysvaltain viranomaisten ja lakimiesten kanssa autojensa takaisinostoista ja hyvityksistä huijatuiksi tulleille asiakkaille. Volkswagen tulee käyttämään miljardeja euroja hyvityksiin ja korjauksiin.

Autojen päästöskandaali on autonvalmistajien, viranomaisvalvonnan ja lainsäätäjien yhteinen epäonnistuminen.

Autojen todelliset kulutusluvut ovat järjestelmällisesti olleet ilmoitettua suuremmat. Tämä on voitu peittää testimenetelmien porsaanreikien, viranomaisvalvonnan heikkouden ja valmistajien tarkoituksellisen harhaanjohtamisen avulla. Häviäjänä on koko maapallon väestö.

Suuremmat hiilidioksidipäästöt ovat omalta osaltaan kiihdyttäneet ilmastonmuutosta. Suuremmat hiukkaspäästöt ovat puolestaan heikentäneet erityisesti kaupunkien ilmanlaatua ja johtaneet myös ennenaikaisiin kuolemiin.

Tarkkoja lukuja on kummassakin tapauksessa mahdoton laskea, mutta esimerkiksi ilmanlaadun osalta eurooppalaiset ympäristöviranomaiset olivat ennen päästöhuijauksen paljastumista pitkään ihmetelleet, miksi ilmanlaatu ei parane, vaikka lainsäädäntö on tiukkaa ja esimerkiksi teollisuuslaitokset ovat pitkään olleet kiristyvän ja hyvin valvotun sääntelyn alaisuudessa. Eivät ihmettele enää.

Polttomoottori on herkkä asia. Se on kuluneen sadan vuoden aikana mahdollistanut ennennäkemättömän liikkuvuuden ja vaurauden lisääntymisen. Koko nykyaikainen yhteiskunta lepää polttomoottorin varassa. Tämä ei ole tullut ilmaiseksi. Hyöty on ulosmitattu ympäristön ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemisenä monella eri tavalla.

Tulevien vuosien ja vuosikymmenten suuri haaste on löytää polttomoottorille korvaaja. Haaste on akuutti ja siihen pitää suunnata riittävästi voimavaroja.

Yhdysvallat sai Apollo-ohjelman avulla ensimmäisen ihmisen kuuhun nykyrahassa noin 200 miljardilla eurolla.

Kilpajuoksu kuuhun inspiroi amerikkalaisia. Heillä oli yhteinen tavoite päästä kuuhun ennen venäläisiä. Presidentti Kennedy julisti kansalaisille, että me valitsimme kuuhun menemisen, emme siksi, että se olisi helppoa, vaan siksi, että se on vaikeaa. Neil Armstrong laskeutui kuun pinnalle kahdeksan vuotta, yhden kuukauden ja 26 päivää myöhemmin.

Missä on samanlainen into puhtaampaan maailmaan? Ajammeko edelleen polttomoottoriautoilla 16. kesäkuuta vuonna 2024?

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin varapuhemies