11
kesä
2011

EU:n budjettia ei tule kasvattaa

Euroopan parlamentti otti tällä viikolla kantaa EU:n budjetista vuoden 2014 jälkeen. Komission on määrä julkaista ehdotuksensa tämän kuun lopussa.

Parlamentti vaatii viiden prosentin kasvua EU:n budjettiin. Äänestin budjettilisäyksiä vastaa.

Talouskriisin myötä EU-jäsenmaat ovat tehneet leikkauksia kansallisiin budjetteihin. Tällaisessa tianteessa EU:n budjettia ei tule kasvattaa. Sieltä on löydettävissä säästökohteita.

Strasburgista pitää luopua. Europarlamentin kuukausittainen rekkaralli Brysselin ja Strasbourgin välillä maksaa eurooppalaisille veronmaksajille vuosittain reilut 200 miljoonaa euroa.

Parlamentin suurin ryhmä konservatiivit esittivät Starsbourgin säilyttämistä. Onneksi konservatiivit hävisivät äänin 353-282. Vaikka parlamentti ei asiasta päätä kannanotolla on suuri merkitys.

Parlamentin istumapaikasta päättävät jäsenmaat. Suomen tuleva hallitus voisi ryhtyä aktiivisesti ajamaan yhtä istuntopaikkaa.

Britannian, Ruotsin, Itävallan, Hollannin ja Saksan saamat erilaiset maksualennukset EU:n budjetista pitää poistaa kokonaan. Yksistään Britannialle palautetaan tänä vuonna maksuja noin kolmen miljardin arvosta vuonna 1984 neuvotellun maksualennuksen perusteella.

EU:n ja sen budjetin on aika uudistua. Eurooppalaisten veronmaksajien rahat on käytettävä paremmin ja tuotava todellista eurooppalaista lisäarvoa jäsenvaltioille. Hallinnon, byrokratian ja tarpeettoman EU-lainsäädännön lisääminen eivät sitä ole.